Anemoon Soorten Die Bloeien In Voorjaar Of Herfst! | Fleur & Flower (2024)

Er zijn wel 120 anemoon soorten in Nederland. Dit kunnen wilde soorten zijn en gekweekte soorten. Daarbij bloeien sommige in het voorjaar en andere in het najaar of ergens halverwege het jaar. Er zijn winterharde soorten en soorten die hulp nodig hebben bij het overwinteren. Dit lees je terug in de blog.

Alle anemonen hebben prachtige bloemen, in verschillende kleuren en vormen, die de tuin prachtig opfleuren. De één wordt wat hoger dan de ander. In deze blog geef ik je een aantal soorten anemonen, niet allemaal, want er zijn ongeveer 120 soorten anemonen. Daarbij schrijf ik of zij winterhard zijn, hoe hoog zij groeien, welke kleur bloem zij hebben en meer. Veel leesplezier!

Ben jij op zoek naar een anemoon?Tuinplant.nlis één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland!Op hun website vind je een uitgebreid aanbod anemonentegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Voorjaarsanemonen bloeien zoals gezegd in het voorjaar. Hieronder zomaar een greep uit het grote sortiment voorjaarsanemonen.

1. Blauwe anemoon (Anemone blanda)

De eerste in de rij van anemoon soorten is de blauwe anemoon. Dit is een wilde soort en bloeit in het voorjaar. De bloemen worden ongeveer 3 centimeter groot. De bloem is blauw maar kan ook egaal roze of wit zijn.

Deze anemoon groeit uit een knol en houdt van luchtige humusgrond. Dit is lekker water doorlatend en houdt vocht vast. De anemoon moet niet met zijn knol in water blijven staan, dan kan deze gaat rotten. Deze bloem wordt ongeveer 10 tot 20 centimeter hoog. De plant groeit in pollen, dus op een kluitje.

De grond waar deze mooie blauwe anemoon graag in staat is zand dan voedselrijk is of zanderige kleigrond.

Ze zijn giftig, dus heb je kleine kinderen in de tuin rondkruipen op net lopen, dan is het handig om deze bloem in een pot te zetten en daarna hoog weg te zetten. Wil je meer lezen over de giftigheid over de anemoon, lees dan: Is De Anemoon Giftig Voor Mens En/Of Dier?

2. Bosanemoon (Anemone nemorosa).

Ook deze soort is een wilde soort Anemoon en is een vaste plant. Hij wordt ongeveer tussen de 10 en 25 centimeter hoog. De bloemen zijn wit en de onderkant van de bloemen kan het soms wat roze of blauw-paars zijn.

De bosanemoon bloeit in maart tot en met mei uit een wortelstok, die net onder de grond groeit. De grond waarin deze bosanemoon graag groeit, is nogal uiteenlopend. Kalkrijke grond en lichte, middel zware en zware grond zijn prima.

Deze grond kan bijvoorbeeld kleigrond zijn, gemengd met veel zand, of veengrond, gemengd met zand of niet. Kalkhoudende gronden zijn ook prima. Zet de plant in de schaduw of in halfschaduw.

3. Gele bosanemoon (Anemone ranunculoides)

Eén van de gele anemoon soorten is de wilde gele bosanemoon. Deze heeft gele bloemen en komen in het wild alleen nog voor in Zuid-Limburg. De plant wordt ongeveer 10 centimeter hoog.

Je kunt deze leuke gele anemoon ook bij een tuincentrum kopen. Het is een vaste lage plant die niet wintergroen is. Hij ‘verdwijnt’ dus in de winter, maar komt in het voorjaar ‘gewoon’ weer op. In maart tot en met mei komen de leuke gele bloemen tevoorschijn.

De grond waar deze bloemen graag in staan is kalkhoudend, vochtig en voedzaam. Dus een dichte kleigrond is niet zo geschikt. Bij andere tuingronden kan je kalk rondom de plant strooien. Kijk op de verpakking hoeveel je moet geven.

4. Anemone caronaria (klaproos anemoon)

Deze Anemoon Caronaria heeft witte, roze, rode of paarse bloemen, die 40 centimeter hoog kunnen worden. Ze bloeien erg lang. In mei komen de eerste bloemen al tevoorschijn en de bloemenzee blijft doorgaan tot aan oktober. Ze staat graag op een plek in de zon waar het droog is. Wanneer de wortels te lang in de natte grond staan kan er wortelrot optreden. Dan is het gedaan met deze anemoon.

De plant is redelijk winterhard. Hij verdwijnt in de winter, maar komt in het voorjaar weer op. Leg wat bladeren, takken of ander organisch materiaal op de grond in de winter om de wortels te beschermen, wanneer het erg gaat vriezen.

5. Anemone Pavonine

Deze anemoon staat voor de verandering wel graag in de volle zon. Het is ook een vaste plant die graag in een normale of stenige grond staat. In april tot en met mei laat deze anemoon zijn bloemen zien, die oranje, rood, geel, wit of abrikooskleurig kunnen zijn.

In de winter verdwijnt deze Anemone pavonine ook in de grond en komt hij in het voorjaar weer op. Hij is winterhard, dus maak je om deze plant maar geen zorgen in de winter.

6. Anemone virginiana

Nog een anemoon soort die graag in halfschaduw staat. Er mag wat zon bij komen, maar niet in de volle hete middagzon. Hij staat graag in de schaduw van een boom of heester.

De grond waar deze anemoon graag met zijn wortels in staat is een goed water doorlaatbare grond die ook nog eens vocht vasthoudt. Dat kan heel goed humus grond zijn. Daar zit veel voedsel in en houdt vocht vast en blijft niet nat.

In mei komen er witte bloemen aan de plantjes die ongeveer 20 tot 50 centimeter hoog worden. De bloei kan van mei tot en met juli zijn. Dit plantje kan wat woekeren, dus snoei is aan te raden, tenzij je een grote tuin hebt, waar je de woekeraar met alle liefde omarmt…

Dit is de laatste van voorjaar anemoon soorten die ik gekozen heb. Er zijn ook nog herfstanemonen die bloeien in het najaar. Hieronder een aantal verschillende soorten die bloeien in de herfst.

7. Anemone Honorine Jobert (herfstanemoon)

Deze anemoon bloeit in de herfst. Hij wordt ongeveer één meter hoog. De bloemen zijn wit en er zitten gele meeldraden in het midden. In augustus tot en met oktober kun je de prachtige bloemen zien. De anemoon Honorine Jobert staat ook graag in een water doorlaatbare grond, net zoals vele anemonen.

In de zon met schaduw tijdens het middaguur, doet deze vaste plant het prima. Hij wordt ongeveer 120 centimeter hoog. De grond moet goed water doorlatend zijn en ook wat vocht vasthouden want in een droge grond gedijt deze plant niet goed.

8. Herfstanemoon Hupehensis

De ‘hupehensis’ bloeit in september tot en met oktober. De bloemen zijn roze en hebben een geel hart. Een opvallende verschijning dus. Het is een winterharde, en dus vaste plant, die een winter tot min 25 graden kan hebben.

De grond waarin deze anemoon graag staat is een humus grond. Dus goed waterdoorlatend en vochtvasthoudend. Zet de plant lekker in de halfschaduw en een beetje in de zon. Deze plant gaat zich nu helemaal thuis voelen bij jou in de tuin.

9. Herfstanemoon Hupehensis Splendens

Deze anemoon is donker roze van bloemkleur, tegen het paarse aan. In augustus tot en met september laat hij zijn mooie bloemen zien. Het is een vaste plant die tot min 20 graden, in de winter kan overleven. Het is een sterk soort dus.

De grond waarin deze herfstanemoon moet staan is wel een humus-achtige grond. Het laat dus goed water door. Het blijft dus niet als een plasje rond de plant staan. De grond mag ook niet uitdrogen, daar gaat de plant niet goed op.

Zet de plant maar in de schaduw, dan kun je er lang van genieten. In de winter ‘verdwijnt’ de plant in de grond, maar komt in het voorjaar langzaam weer op gang. In juli zal je weer bloemknoppen zien verschijnen.

10. Herfstanemoon Serenade

De één na de laatste in de rij van anemoon soorten is de anemoon Serenade. Het is een langbloeiende en rijkbloeiende soort. Ook deze anemoon heeft bloemen met roze blaadjes en gele stuifmeeldraden in augustus tot en met november. Hij kan ongeveer 80 centimeter hoog worden en als bodembedekker worden gebruikt. Zet dan ongeveer 6 anemonen bij elkaar in een vierkante meter.

De ‘Serenade’ is een winterharde soort, maar wanneer ze net zijn aangeplant kunnen ze wel wat hulp gebruiken om te overwinteren. Leg bijvoorbeeld een rieten mat of plantaardig materiaal rondom de plant, zodat de wortels niet bevriezen.

11. Anemone hupehensis Prinz Heinrich

Deze laatste van de herfst anemoon soorten is de Prinz Heinrich. Het is en blijft een anemoon die het liefst in de schaduw staat. Zet je de plant toch in de zon, dan moet je de grond echt goed vochtig houden.

De bloem is paarsroze en bloeit in augustus en in september. Wanneer de bloem is uitgebloeid vormen er mooie zaadpluizen. Ze worden ongeveer 80 centimeter hoog en kunnen een mooie bodembedekker vormen.

Geef de plant een voedzame humus-achtige grond. Deze houdt vocht vast en dat vindt de anemoon fijn.

Anemoon Soorten Die Bloeien In Voorjaar Of Herfst! | Fleur & Flower (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated:

Views: 6142

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.